Veteran – SM i marathon…

Tidningsurklipp från Sydöstran i Blekinge…

IMG_9003

Damloppet blev till en spurtuppgörelse mellan Anna Salaneck, Lidköping, och Petra Skiöld, Björnstorp. Skiöld, som dragit i stort sett varenda kilometer i loppet, fick se sig bli nedspurtad när Salaneck stack i från med 200 meter kvar av upploppet.
Sju sekunder skiljde i mål.

När Staffan Westberg från Vattudalens Löparklubb satte sig och hustrun i bilen i fredags för den långa resan söderut var det med ett mål i sikte: en SM-medalj. För när Kustmaran i år fick SM-status i veteranklasserna blev det snurr i anmälningslistorna, men ingen hade åkt lika långt som Westberg.

– Det var värt resan. Målet var att ta en medalj, min första någonsin i så fall, ler han efter SM-silvret i H55-klassen. Runt 130 maratonlopp har det blivit genom åren, men aldrig har han rest så långt i Sverige för att tävla.

– Jag sprang något lopp i Gällivare. Dit var det väl en 60–70 mil. Silvermedaljen säkrade han med cirka sex kilometer kvar av loppet.

– Jag kom ifatt den här killen och frågade om han visste sin placering, för jag var osäker på min. Han sa att han var tvåa, då klappade jag honom i ryggen och sa ”nu är du trea”, berättar Westberg med ett skratt.

I herrklassen överraskade Kristofer Tilderkvist sig själv och alla andra. Sluttiden 2,37.50 var inte bara den snabbaste segertiden på många år i Kustmaran, det var också första gången den 29-årige Bromöllakillen gick under tre timmar. Och som det inte räckte – nu kan han ställa upp i SM i Stockholm Marathon nästa år eftersom han med råge gick under kvaltiden 2.40.

– Planen var annars att försöka göra det i höst, säger Ryssbergslöparen. Tilderkvist har tränat av och till under tio år men bara gjort tre maratonlopp tidigare i karriären.

– Loppet här i Kustmaran var mitt första maraton på fyra år. Jag är överraskad, säger han. Länge var det Karl Rönnby, Enhörna IF, som styrde loppet, men vid vändningen efter 21 kilometer var Tilderkvist ikapp.

– Jag hade gått ut ganska försiktigt, så jag kände att jag hade krafter. Första tanken var att ligga i rygg på honom, jag tänkte att han är nog riktigt bra och jag hade lite respekt. Men jag hörde att han andades tungt och då tänkte jag att jag kör. Rönnby tappade till en fjärdeplats och i mål var i stället Tilderkvist nästan åtta minuter före tvåan Mikael Honauer, IFK Halmstad.

Damloppet blev till en spurtuppgörelse mellan Anna Salaneck, Lidköping, och Petra Skiöld, Björnstorp. Skiöld, som dragit i stort sett varenda kilometer i loppet, fick se sig bli nedspurtad när Salaneck stack i från med 200 meter kvar av upploppet. Sju sekunder skiljde i mål.

– Jobbigt, vackert, kul och spännande med lösa kor vid ett ställe på banan, summerade Salaneck som även blev SM-guldmedaljör eftersom hon också vann K40-klassen före just Skiöld. Noterbart i övrigt: Utflyttade blekingen Daniel Berggren, Strömstad LK, slog banrekord på halvmaran med tiden 2,12.04 och i maran i K55 satte Jaana Jobe, Solvikingarna, nytt svenskt veteranrekord med tiden 3,15.36.

 

Annons

Om petraskiold

Långlöpande tvåbarnsmamma...Hur långt kan jag nå.. Löpningen ger mig glädjen och styrkan i livet. http://petraskiold.com
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s