VARFÖR gör gluten som sjuka? Diskussionen fortsätter…

Inlägget i går blev så stort & med många frågor, så jag följer upp Jonas Bergqvist
med ännu ett inlägg om vad han har skrivit…

Efter gårdagens inlägg om gluten fick jag en drös frågor om hur man bör göra med små barn. Bör man introducera gluten i barnmaten eller inte alls? Jag hamnade också i diskussioner om huruvida glutenintolerans skapas av gluten allena eller om annat kan vara inblandat. Dessutom fick jag nys om en rykande färsk norsk studie som tittat på kopplingen mellan glutenintolerans och när man introducerar gluten till små barn.

Okej, så här kommer en uppföljning från gårdagens inlägg:
Studier på barn, gluten och amning.Den färska norska studien (1) visade att små barn som introduceras för gluten < 4 månaders ålder hade en lägre risk för glutenintolerans än barn som introducerades > 6 månaders ålder. Dock var det väldigt få barn som introducerades för gluten < 4 månader så sambandet är svagt. Men ändå. Detta var under skydd av amning och det var faktiskt så att studien också visade på ett positivt (!) samband mellan glutenintolerans och amning efter 12 månader, dvs risken för glutenintolerans ökade hos de barn som ammades efter 12 månader. Som du hör låter det sistnämnda upp- och nervänt och författarna till studien menar också att studieupplägget inte kan ge några säkra slutsatser av detta. Tvärtom har tidigare studier (2,3) visat att amning skyddar mot glutenintolerans. Det låter också logiskt. Bröstmjölken har en otroligt viktig uppgift att bygga en välfungerande tarm hos det lilla barnet se till att genomsläppligheten i tarmen fungerar och att bakteriefloran skapas. 

Tilläggas ska att den norska studien var en prospektiv kohortstudie. Det betyder att man bestämmer sig för att studera mammor och barn framåt i tiden och lämnar ut frågeformulär om amning och mat som mammorna får fylla under graviditeten och under barnets första månader. Därefter följer man barnen och ser vilka som får glutenintolerans. Det är en observationsstudie och ni som är insatta i vetenskapmetodik vet att inga orsakssamband kan dras i en sådan studie.
Men den norska studien bekräftar de resultat som en tidigare prospektiv studie visade (4). Man såg alltså även här att en tidig glutenintroduktion minskade risken för glutenintolerans. Denna studie utfördes på barn med en ökad risk för glutenintolerans, nämligen förekomst av en specifik HLA-antigen eller en nära anhörig med diabetes typ 1. Detta är två kända genetiska riskfaktorer för glutenintolerans.
Under 80-talet gjordes ett antal mer eller mindre välgjorda studier med resultat som ledde till en hypotes om motsatsen, dvs att glutenintroduktion tidigt ökaderisken för glutenintolerans. Dessa studier var lite mossiga i sina upplägg med många osäkra inslag. Därför var det också hypoteser.
20130517_090959[1]
Så vad orsakar glutenintolerans?
Ja, vissa personer är helt enkelt mer känsliga än andra – rent genetiskt. Diabetes typ 1 i släkten och förekomst av HLA-antigenen ökar risken. Men det är miljön som avgör om glutenintolerans ska bryta ut. Det finns dock inga direkta experimentstudier som med säkerhet kan klarlägga vad som orsakar glutenintolerans. Varför finns det inga experimentstudier? Ja, du kan ju tänka dig att om man nu misstänker att gluten ökar risken för glutenintolerans så är det helt enkelt etiskt tveksamt att be mammor ge sina barn stora doser gluten för att se om det stämmer. Det vill man helt enkelt inte. Det handlar ju om barn som inte tar egna beslut.
Så för en skygglappad vetenskapsfascist är det fortfarande osäkert om det är gluten som orsakar glutenintolerans. Det kan enligt hen vara gluten + andra faktorer eller kanske till och med bara andra faktorer. Vad skulle dessa andra faktorer vara? Ja, till exempel infektioner i tidig ålder, ingen amning, mjölkprotein eller annat i maten och miljön.
Men i min värld så kan man vara tämligen säker på att glutenet självt har ett stort finger med i spelet. Även om vetenskapen är osäker finns blytung beprövad erfarenhet, tillsammans med klara evolutionära argument. Jag har nämligen aldrig träffat någon som undviker gluten och som utvecklar glutenintolerans. Däremot brukar ju dessa personer undvika andra olämpliga inslag i kosten också så om andra faktorer inverkar kan ju inte uteslutas. De allra flesta som utvecklar glutenintolerans har totalt sett haft ett relativt högt intag av gluten (inräknat i mammas mage). Men självklart kan andra faktorer som mjölkprotein, infektioner, rökning mm inte uteslutas som bidragande orsaker. Och generna finns ju där de finns.
Men tänk på detta: Glutenintolerans existerar inte i någon ursprungskultur som inte konsumerar spannmål och gluten.
kanelbulle
Så vad ska du som mamma göra?
I studien ovan (3) sågs också att ju mer gluten som introducerades, desto högre risk. Och naturligtvis är det en dosfråga. Att bombardera med välling eller att smula ner lite surdegsbakat rågbröd i en smakportion är två helt olika strategier. Mängden gluten får inte vara för hög utan mer fungera som träning för immunförsvaret än att överbelasta det.
Så om du som mamma vill minska risken för glutenintolerans hos ditt kommande eller nyfödda barn, så är det förmodligen en god idé att introducera gluten < 4 månaders ålder i små doser. Amma så länge du kan, det har förmodligen en skyddande effekt. Sedan vill jag utvidga rådet från förra inlägget: Var försiktig med mjölkprotein i alltför stor mängd. Och rök inte (men det gör väl inte du som läser denna blogg).
Glutenintolerans i ett spannmålsfritt samhälle är inget problem, men tyvärr har vi inte det. Gluten finns överallt, alla kommer komma i kontakt med det så därför finns det nog anledning att agera så att risken för glutenintolerans minskar.
Varför ökar åldern för insjuknande i Sverige?
Ja, det är knepigare att hitta orsakerna till det, men om du lägger ihop…

  • den konstiga vällingkulturen
  • bombardemang av glutenmat efter amningen
  • drastisk ökning av veteprodukter med extra tillsatt gluten
  • allt annat onyttigt i den moderna maten som vi ger våra barn
…så kanske vi närmar oss. Vällingkulturen är typisk svensk och naturligtvis finns det ingenting i vällingen som ett barn behöver. Välling finns för att underlätta för föräldrar och industrin har näringsberikat den och påstår sedan att det finns oumbärlig näring som gynnar barnets tillväxt. Men det är alltså bara att strunta i sådana argument.
Lågkolhydratkost och ursprunglig Paleo är det vi ska satsa på för att skydda oss själva och våra barn mot glutenintolerans. Det vet vi. Helt utan vetenskapligt bevis :-). Och lägg till glutenintroduktion i liten mängd < 4 månaders ålder för att vi lever i det sammanhang vi gör.
namnteckning

Källa: Jonas Bergqvist

Annons

Om petraskiold

Långlöpande tvåbarnsmamma...Hur långt kan jag nå.. Löpningen ger mig glädjen och styrkan i livet. http://petraskiold.com
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s