Sveriges Radio P4 Kristianstad

Få kvinnor på ordförandeposterna i skånska idrottsstyrelser

Förutom att männen dominerar i många idrottsstyrelser i Skåne är det också flest män på ordförandeposterna i många styrelser. Petra Skiöld har nyss valts till vice ordförande i Skånes friidrottsförbund och är också den enda kvinnan i styrelsen.

Petra Skiöld har vissa teorier om varför det är flest män i många av specialidrottsförbundens distriktsstyrelser i Skåne.
Lyssna här;

– Jag tror det ligger lång tid tillbaka, att det varit män som suttit på sina poster väldigt länge och har kvar sitt gamla tänk. De vill kanske inte ha in nytt folk, och kanske inte en kvinna.

Förutom att bara 4 av 20 styrelser inom specialidrottsförbundens distrikt i Skåne når målet om minst 40 procent kvinnor och att 8 bara har en eller ingen kvinna alls i sin styrelse, är det bland dessa ovanligt med kvinnor på ordförandeposten.

Petra Skiöld har satsat helhjärtat på löpningen, tränat tre gånger om dag i vissa perioder och varit högt rankad. Med sina erfarenhet tror hon det är viktigt att ha någon typ av balans i styrelser.

– Kanske inte 50-50 men 60-40 eller någonting sådant.

Varför tycker du det?

– Kvinnorna ser på ett sätt och männen på ett annat och vi tänker väldigt olika, även om vi kanske strävar efter samma mål så är inte tänket detsamma.

Tror du det blir så att en styrelse med många män satsar mer på männen eller pojkarna?

– Jag vill inte tro att det är så och jag vill inte att det ska vara så, men jag vet att det är så eftersom jag själv varit satsande i ett par år nu. Det har jag haft emot mig att jag är kvinna kan jag säga, jag har fått jobba för det.

Annons

Om petraskiold

Långlöpande tvåbarnsmamma...Hur långt kan jag nå.. Löpningen ger mig glädjen och styrkan i livet. http://petraskiold.com
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s