”Må-bra-hormoner”

Denna gången varade ”kicken” i 14 dagar…
Jag skall försöka att förklara för er vad jag menar.Har du aldrig fått uppleva det själv, kan det nog vara svårt att förstå mig. Många kan nog tro att efter att man har genomfört ett 6- timmars ultra lopp så skall kroppen & det mentala var helt slut. Men så är det inte för mig!

Jag fick ännu en gång uppleva ”må-bra-hormoner”  vad som definierar detta är dopamin, serotonin & endorfin. Dessa tre ämnen har en stor betydelse för hur vi mår & får du rätt mängd av dessa ger det en positiv känsla inom dig. Dopaminet är viktigt för hjärnan & centrala nervsystemet, serotonin för hjärnan & minnet, endorfin fungerar som kroppens naturliga smärtlindring.

Jag hade redan innan loppet satt upp ett stort mål, men ändå ett mål som var rimligt för mig att genomföra. Ultra handlar inte bara om hur fysiskt stark du är, utan hur ditt mentala är i just den stunden. Tror du inte på dig själv, där & då kan jag nästa säga till dig att det är ”kört.” Balansen mellan att våga & tro är hårfin & du kan lätt falla på målsnöret. Det är genom din mentala tro på något som du utvecklas, naturligtvis måste du också träna på det, men inte i den utsträckningen som många tror.

Jag hade tränat fysiskt på nya sätt, blandat med löpning & jag hade också bearbetat min tro på mig själv, på ett sätt som i mellan åt var ganska jobbigt. Mot slutet av mitt mål började jag känna mig ganska nöjd & började längta efter att få VILA! Vila från allt som stressade mig. Men först ville jag genomföra det jag satt inne med. Jag lovade inte bara mig själv, utan sa även till mina närmaste att efter detta behöver jag ett paus! Varför jag valde att säga detta hög var för att tillåta mig själv att stanna upp.

Får du för mycket av”må-bra-hormoner” kan den höga halten av kortisol gör så att kroppens immunförsvar försämras, minnet & koncentrationen sviker, minskad matsmältning mm. Jag har själv upplevt detta under en längre period & det tar betydligt längre tid för dig att komma tillbaka än det tar för dig att bygga upp det. Detta kan du nästa aldrig se på utsidan av en person, utan kroppen bär det på insidan & du blir lätt deprimerad & kan leda till en utbrändhet.

Men tillbaka till min ”kick.”  Tänk dig att få leva i ett rus i 14 dagar, då du svävar runt på rosa moln precis som när du är nykär. Jag kan lova dig att det är helt magiskt! Du vill bra ha mer & du är otroligt hungrig på livet!

Det fanns inget under dessa dagarna som kunde stoppa mig, vilket pass jag än genomförde kändes det lätt, så pass lätt, men samtidigt utmanande att jag längtade till nästkommande dag med nya utmaningar. Sömn som för mig är så viktigt, var som bortblåst. Efter bara 5 timmar vaknade jag alltid utvilad & pigg. Att bråka eller ta en djupare diskussion med mig under denna perioden finns det ingen anledning till att göra, för du kommer aldrig vinna en strid över mig i detta tillstånd jag är i då. ”Jag är inte bara perfektionist, utan även påläst.”

Nu har dessa 14 dagarna passerat för mig & träningsvärken har trängt sig på, hungern av mat & sötsaker skall vi inte prata om & sömn är det enda jag vill ha…

Nu VILAR jag på mitt sätt!

 

 

 

 

Annons

Om petraskiold

Långlöpande tvåbarnsmamma...Hur långt kan jag nå.. Löpningen ger mig glädjen och styrkan i livet. http://petraskiold.com
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s